AED - tři písmena, která zachraňují životy, nově také na Univerzitě Hradec Králové

Automatizovaný externí defibrilátor - to se skrývá pod zkratkou AED. Jedná se o přístroj, který na základě automatické analýzy srdečního rytmu naviguje laického zachránce krok za krokem pomocí jednoduchých hlasových pokynů k provedení bezpečné a účinné první pomoci. Prioritou postupu samozřejmě zůstává rychlé rozpoznání srdeční zástavy a zahájení stlačování hrudníku.

Přístroj slouží k podání defibrilačního výboje při zástavě srdce. V Hradci Králové takových „pomocníků“ nalezneme přes tři desítky. Umístění přístroje AED na FIM UHK tak doplnilo místo mezi zimním stadionem a Fakultní nemocnicí Hradec Králové.

Nyní je přístroj zaveden v databázi AED Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje (ZZSKHK) a brzy se objeví také v aplikaci Záchranka. K jeho použití se zaškolilo na tři desítky zaměstnanců, ale k dispozici je pro kohokoli a v případě potřeby k němu může operátor volajícího navigovat.

„Myšlenka, že bychom u nás na fakultě mohli mít tzv. “ÁÉDéčko”, vznikla asi před 2 lety na prvním ze série kurzů první pomoci zážitkem. Ten jsme pro zaměstnance uspořádali s podporou i účastí děkana FIMky Josefa Hynka. Při výuce první pomoci se vždy snažíme zejména o to, aby si každý z nás uvědomil, jak důležitým článkem je pomoc laiků, jakožto náhodných svědků srdeční zástavy, v takzvaném řetězci přežití. Každá vteřina se počítá,“ uvádí doktorka Dagmar Hrušová z Katedry rekreologie a cestovního ruchu, u které se nápad s umístěním přístroje na fakultě zrodil.