JAMU: Na Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně míří mladí hudebníci ze třiceti zemí

Přes dvě stovky mladých hudebníků do 35 let z bezmála třiceti zemí celého světa míří na Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně, která se už po pětadvacáté odehraje ve dnech 24. až 29. září. Zavedené klání, které pořádá Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně se i letos uskuteční jako dvouoborová. Tentokrát se na brněnské umělecké akademii představí interpreti v oborech hra na flétnu a hra na klarinet.

Tříkolová interpretační soutěž se podle jejího prezidenta a děkana pořádající fakulty profesora Jindřicha Petráše zařadila v posledních letech jak počty soutěžících, tak vynikající interpretační úrovní kandidátů mezi nejprestižnější mezinárodní soutěže na světě.  Dodává, že o velkém zájmu o brněnskou soutěž svědčí i fakt, že původně se přihlásilo celkem 210 kandidátů z 29 zemí celého světa. Vedle domácích hudebníků bude v Brně zastoupené Slovensko, Polsko, Španělsko, Francie, Itálie, Řecko, Maďarsko, Německo, Norsko, Finsko, Dánsko, Island, Izrael, Turecko, Makedonie, Černá Hora, Austrálie, Japonsko, Korea, Thajsko, Taiwan, Čína, Hong Kong, USA, Rusko, Kyrgyzstán, Nový Zéland či Kanada.

Soutěžní klání prvního a  druhého kola oboru hra na klarinet bude probíhat v aule HF JAMU, oboru flétna v prostorách Divadla na Orlí – Hudebně dramatické laboratoři JAMU. Finále se koná ve spolupráci s orchestry Czech Virtuosi   pod vedením Víta Spilky (klarinety) a Ensemble Opera Diversa pod vedením Gabriely Tardonové (flétny) pak v prostorách Besedního domu. Mladí klarinetisté mají ve finále jako povinnou skladbu Mozartův Koncert A dur pro klarinet a orchestr, KV 622 a dále Francaixovo Téma a variace pro klarinet a 11 smyčců. Flétnisté zase musí ve finále povinně nastudovat Mozartův Koncert D dur, KV 314 a Ibertův  Koncert. „Nejvíce se samozřejmě těším na výkony soutěžících, neboť předpokládáme vynikající interpretační úroveň jak u fléten, tak u klarinetů,“ zdůraznil prezident soutěže Petráš.

 

Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka v Brně je spojena také se zajímavými cenami pro vítěze.  První místo je v obou nástrojích dotováno částkou sto tisíc korun. Vítěz oboru hra na klarinet ještě získá mistrovský nástroj Buffet Crampon RC, model BC1114L-2-0 v hodnotě 77 tisíc korun. Na vítěze v obou oborech ještě čeká voucher v hodnotě 250 euro od firmy Vandoren.  Druhé a třetí místo je potom dotováno sumou sedmdesát a čtyřicet tisíc korun.  Finále s orchestrem se uskuteční v neděli 29. září v Besedním domě, kde se v 11 hodin ve tříhodinovém bloku představí hráči na flétnu. V 17. 30 hodin je potom vystřídají hráči na klarinet. Všechna soutěžní vystoupení jsou veřejná a zdarma. Všichni hudbymilovní posluchači jsou tedy ústy profesora Petráše opravdu srdečně zváni. Více info na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo tel. čísle +420 737 382 433.