Dva filmy z Filmové a televizní fakulty AMU se dostaly do semifinále studentských Oscarů

Dva filmy českých studentů Katedry animované tvorby FAMU se probojovaly do semifinále v rámci ocenění udělovaných americkou Akademií filmového umění a věd, známých jako Studentský Oscar. Jedná se o drama Dcera od režisérky Darii Kashcheevy a dětský loutkový film s názvem Pouštět draka, který vytvořil Martin Smatana. FAMU má tak historicky vůbec poprvé ve výběru této nejprestižnější světové soutěže hned dva filmy, navíc v jedné kategorii.

Do užšího výběru na cenu Student Academy Awards postoupilo 81 kandidátů ve čtyřech kategoriích – hraný film, dokumentární film, animovaný film a alternativní film. V prvních třech kategoriích se udělují ceny pro domácí, tj. americké studentské snímky a pro mezinárodní snímky posluchačů filmových škol. Cena za alternativní film se uděluje pouze domácím školním filmům pocházejícím z USA. V kategorii mezinárodní animované filmy, kde má FAMU dva soutěžní snímky, se do finále dostanou vždy tři až čtyři filmy. Studenti pražské FAMU mají tedy poměrně velké šance postoupit mezi finalisty, kde se rozhoduje o vítězi. Finalisty vyhlásí Akademie na přelomu srpna a září.  

Oběma FAMU filmům, které se dostaly do semifinále Studentského Oscara, se letos velmi daří; loutkový film Pouštět draka, který je primárně určen dětskému divákovi, měl svojí mezinárodní premiéru na prestižním filmovém festivalu Berlinale v Německu, získal trofej Tricks for Kids Award pro nejlepší dětský animovaný film na Festivalu animovaného filmu ve Stuttgardu a z festivalu ve francouzském Annecy, tedy z nejvýznamnějšího festivalu animovaného filmu na světě, si odvezl Cenu mladého publika. V současné době je přijat do soutěží na více než tři desítky festivalů po celém světě, čeká ho premiéra na severoamerickém kontinentu – v kanadském Montréalu a na Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Ottawě, což je největší festival animace v Severní Americe.

Loutkové drama Dcera, které je inspirováno autorskými filmy Larse Von Triera či bratry Luca a Jean-Pierra Dardennových, mělo svojí světovou premiéru letos v červnu na výše zmíněném festivalu v Annecy, odkud si režisérka odvezla hlavní křišťálovou cenu za Nejlepší studentský snímek. S ohledem na jeho naprosto unikátní výtvarnou formu, tj. snaha o co největší realistické přiblížení ruční, pohyblivé kameře, což je u loutkového filmu velmi komplikovaná realizace, je o drama Dcera zájem nejenom mezi festivaly animovaného filmu, kam je již nyní přijata, ale i mezi největšími filmovými festivaly. Již brzy Dcera vyráží do Austrálie do soutěže na Mezinárodním filmovém festivalu v Melbourne.  

Děkan FAMU Zdeněk Holý k úspěchu těchto dvou filmů dodává: „Nejedná se o nahodilý úspěch. Absolventské filmy z katedry animované tvorby mají dlouhodobě vysokou úroveň. Je to dáno skvělým pedagogickým týmem, pevně profesně postaveným kurikulem a velmi talentovanými a navzájem si přejícími studenty."

Soutěž Student Academy Awards (česky Studentský Oscar) usiluje o podporu talentů a jejich propojení napříč kontinenty. Toto ocenění uděluje od roku 1972 americká Akademie filmového umění a věd za nejlepší studentské filmové počiny. V české historii tuto prestižní cenu získal prozatím jen jeden český školní film – mockument (čili fiktivní dokument) Ropáci, absolventský snímek Jana Svěráka. V roce 2017 se do semifinále Studentského Oscara dostal film Furiant režiséra Ondřeje Hudečka.  

Synopse filmu Pouštět draka:
V domku na kopci žije chlapec se svým starým dědou, tenkým jako papír. Je podzim a vítr čím dál tím víc znepříjemňuje dědovi život – zlomí jeho jedinou květinku, ze stromu odfoukne dozrálá jablka, která se chystá sklidit, dokonce i papírové dveře u domu někdy vanou ve větru jako vlajka a děda je musí držet. Naopak malý chlapec si vítr užívá a touží létat vysoko v oblacích. Děda mu splní jeho sen a daruje mu papírového draka, který ho vynese až do oblak a který tady zůstane i když se děda pomine.

Režie, scénář & animace: Martin Smatana
Oficiální trailer
Originální název: Pouštět draka / Anglický název: The Kite
Země vzniku: Česká republika, Slovenská republika, Polsko
Produkce: FAMU, BFILM s.r.o.
Film vznikl za podpory těchto institucí: Státní fond kinematografie ČR, Audiovizuálný fond SR, Nadační fond Filmtalent Zlín, Nadácia Tatra banky

Synopse filmu Dcera:
V nemocničním pokoji si Dcera vybaví okamžik z dětství, kdy se jako malá holčička potřebovala podělit s Otcem o svůj zážitek se zraněným ptáčetem. Okamžik nepochopení a nedorozumění i ztracené objetí se protáhlo na dlouhé roky, až sem, do nemocničního pokoje. Až do okamžiku, kdy se v pokoji rozbije okenní sklo pod nárazem malého ptáčka.

Režie, scénář & animace: Daria Kashcheeva
Oficiální trailer
Originální název: Dcera / Anglický název: Daughter
Země vzniku: Česká republika
Produkce: FAMU, MAUR film
Film vznikl za podpory těchto institucí: Státní fond kinematografie ČR.