Na potravinových miskách z plastu, které se rozloží během velmi krátké doby, a nebudou tak zatěžovat životní prostředí, nyní intenzivně pracují vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vynález má ještě jednu výraznou přidanou hodnotu – plastové misky jsou odolné vůči vysokým teplotám, což není u těchto typů polylaktidových výrobků běžné. Udrží tak tvar, i když se naplní vroucí vodou či zahřejí v mikrovlnné troubě. Budou tak sloužit například jako krabičky na teplé pokrmy.
„Na vývoji těchto obalů spolupracujeme se společností Blatinie, a.s., která se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje právě do vývoje ekologických šetrných obalů. Od Technologické agentury České republiky jsme dostali na vývoj téměř dva a půl milionu korun,“ přibližuje Vladimír Sedlařík, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a zároveň ředitel Centra polymerních systémů a hlavní řešitel projektu.
K výrobě misek používají vědci polymléčnou kyselinu, jinak také polylaktid. Ta se vyrábí převážně z vedlejších zemědělských produktů, které obsahují cukry. Tedy například z kukuřice nebo cukrové třtiny.
„Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se z odpadních zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů, tím mám na mysli ropu,“ vysvětluje Petra Válková z Centra polymerních systémů, která na projektu pracuje.
Takto vyrobená biomiska se pak rozloží v technickém kompostu v řádu několika měsíců – jejich doba rozkladu je totiž v porovnání s polymery na bázi ropy daleko kratší. Finálním produktem jejich rozkladu je oxid uhličitý a voda. Nebudou tak zatěžovat životní prostředí.
V současné době vědci dokončují testování materiálových vlastností misek. Vývoj bude hotov do konce tohoto roku, na trhu by se mohly objevit do dvou let.