V Brně začíná konference ICRI, program nabídne i veřejnosti

Do Brna se tento týden sjíždí přes 450 nejvlivnějších osobností ze světa vědy a výzkumu na Mezinárodní konferenci o výzkumných infrastrukturách neboli ICRI 2022. Jedna z největších akcí českého předsednictví Radě Evropské unie se koná od 17. do 22. října.

Už déle než dekádu odborníci a odbornice na ICRI co dva roky diskutují nejpalčivější výzvy a nejžhavější trendy vědy a výzkumu, ovšem letos vůbec poprvé, v režii Masarykovy univerzity, se konference otevírá také širší veřejnosti. 

Jestliže minulý ročník konference přiškrtila koronavirová pandemie, ten letošní je pojat od počátku s ambicí otevřít ji co nejširší odborné i laické veřejnosti. Ta se díky využití moderních streamovacích technologií může zapojit a sledovat kteroukoliv z částí hlavního programu či si vybrat z téměř čtyřicítky  doprovodných sympozií, z nichž většina bude rovněž přenášena do online prostředí.

Především však, letošní ICRI nabídne každý podvečer na různých místech v Brně v týdnu od 17. do 22. října mimořádně  atraktivní program pro veřejnost. „Záměr přiblížit vědu veřejnosti byl od počátku kvitován i na těch  nejvyšších úrovních,“ říká za organizační tým Masarykovy univerzity Ondřej Hradil k takzvanému Citizen  programu, reflektujícímu současný trend celospolečenského zájmu o vědu a její popularizaci. 

Do jeho příprav se zapojily tři brněnské instituce, které mají s popularizací vědy bohaté zkušenosti. Ať už je to VIDA! science centrum, Hvězdárna a planetárium Brno či spolek Science Party Brno, pořádající pravidelně stejnojmennou akci. Zatímco liché dny týdne jsou vyhrazené právě pro Science Party Brno, která během nich pořádá setkání s vědci v baru 4Pokoje, v úterý, respektive ve čtvrtek, bude živo ve  VIDA! science centru a na Hvězdárně.

„Do všech večerů se zapojí účastníci konference. Jde o celosvětově respektované odborníky ve svých oborech, přičemž smyslem tohoto doprovodného  programu je představit lidem jejich práci netradičně, v neformálním prostředí,“ říká Hradil. 

A tak zatímco do VIDA! centra na speciální večer z cyklu VIDA! After Dark zavítají dva přední  představitelé konsorcia ELI ERIC, díky němuž Česká republika v laserovém centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech u Prahy hostí nejvýkonnější lasery světa, na Kraví hoře přivítají pro změnu Xaviera Barconse, ředitele Evropské jižní observatoře, astronomické organizace, provozující nejdražší teleskopy světa.

Ve 4pokojích pak proběhnou diskusní večery o výrobě známého Higgsova bosonu, záchraně  Velkého bariérového útesu či o tom, jak věda spojuje znepřátelené národy na tradičně konfliktním Blízkém východě. 

„Hugh Possingham je australský ekolog a matematik, který stojí za vývojem softwaru MARXAN, dnes už  celosvětově používaným nástrojem určeným k plánování chráněných lokalit. Gihan Kamel je pak nejen fyzička, ale také odbornice na vědeckou diplomacii, působící v jordánském synchrotronu SESAME, který vznikl nejen jako blízkovýchodní CERN, ale také jako symbol blízkovýchodní spolupráce založený a  provozovaný lidmi, kteří věří, že je lepší stavět mosty namísto zdí,“ představuje aktéry Citizen programu Hradil.

„Já věřím, že alespoň malý most se podaří postavit i nám, organizátorům, a že se nám podaří  vědecko-výzkumná témata dostat zase o kousek víc do veřejné debaty.“